ⓘ Sambar, uga ditulis sambaar, yaiku olah-olahan kacang abang lan jejanganan digodhog utawa didang, dimasak karo dal lan duduh asem. Iki kawentar ing masakan Indi ..

                                     

ⓘ Sambar

Sambar, uga ditulis sambaar, yaiku olah-olahan kacang abang lan jejanganan digodhog utawa didang, dimasak karo dal lan duduh asem. Iki kawentar ing masakan India Kidul lan Sri Lanka.

                                     

1. Sajarah

Miturut sejarawan panganan KT Achaya, sebutan sambar paling wiwitan ing literatur bisa tanggal nganti abad kaping 17.

Sambar diciptakaké dening Tamil Rajas, ing patengahan 1700 taun. Sawetara Sumber uga ujar yen sajian iki asalé saka Maharashtra, nanging ora dibuktekaké dening Ahli Sejarah Pariwara Nanging, kasunyatané manawa sambhar kasebut dijenengi sawise Ch.Sambhaji Maharaj ing abad kaping-17 ing panggonan sing diarani Thanjavur ing TN.

                                     

2. Nyepakaké

Sambar digawé nganggo siji utawa luwih janganan iki:

  • lobak
  • bendi
  • brinjal terong
  • kelor
  • tomat
  • waluh
  • wortel
  • kentang
  • bawang putih utawa bawang bombay utawa brambang.

Sambar asring ngemot bubuk sambar, campuran rempah-rempah sing digawé saka lentil panggang, lombok abang garing, wiji kelabat, wiji ketumbar lan kadang asafoetida lan godhong kari. Variasi wilayah kalebu jinten, mrica ireng, klapa parut, kayu legi, utawa rempah-rempah liyané.