ⓘ Basa - Basa, Sangsekerta, krama, Prancis, Jawa, Kulawarga basa, Dhialèktologi, Myanmar, Tingkat tutur ..

Basa

Basa iku sistém simbul-simbul lan paugerané kanggo nggunakaké sistém iki. Basa uga bisa ngrujuk ing panggunan sistém kaya mengkéné utawa panyinaonané minangka siji fénoména.Lan piranti kanggo sesrawungan ing antaraning manungsa siji lan sijiné. Panemu liya ana kang mratelake yèn bisa, ateges piranti kang awujud swara, tanda utawa tulisan kan andhedhasar pikiran lan kekarepan lan. Tegesé basa kang kaya dhuwur mau, yaiku tegesé basa kang kaprah, dingertèni déning umum.

Basa Sangsekerta

Basa Sangsekerta/ Sangskretā, iku basa Indo-Éropah kang lawas dhéwé lan isih disinaoni. Sejarahé kalebu kang dawa dhéwé, tèks tuwa dhéwé ing basa iki, Rgwéda dianggit ing watara taun 1500 SM. Basa Indo-Éropah liyané kang bisa nandhingi umuré basa iki saka kulawarga basa Indo-Éropah namung basa Hitit. Basa Sangsekerta iku basa suci utama agama Hindhu lan Buda. Saiki basa iki kalebu salah siji saka 22 basa resmi ing India. Banjur ing praja Uttarakhand. basa Sangsekerta Klasik iku basa kang wis dibakokaké déning Pānini, ing layang paramasastrané ing watara abad kaping 4 SM. Posisi basa iki in ...

Basa krama

Basa krama iku basa Jawa kang nganggo tembung krama. Duk nguni, basa krama kapérang telu: wredha krama, kramantara, lan mudha krama, dalah pernahé ana ing dhuwuring basa madya. Saiki, basa krama kapérang loro: basa krama lugu lan krama alus, dalah pernahé ing dhuwuring basa ngoko.

Basa Prancis

Basa Prancis utawa basa Prasman iku basa paling wigati saka golongan basa Roman - kalah wigati saka Basa Spanyol lan Basa Portugis waé. Basa Prancis minangka basa kang paling akèh dituturkan angka 11 ing donya. Nganti taun 1999, basa iki dipigunakaké déning punjul 77 yuta sing ndunungi donya minangka basa utama, lan déning 128 yuta jiwa minangka basa kaloro. Basa Prancis iku basa resmi utawa basa pamaréntahan ing sawatara komunitas lan organisasi kaya Uni Éropah, Komite Olimpiade Internasional, PBB lan Fédération Internationale de Football Association.

Basa Jawa

Basa Jawa iku kagolong basa Austronésia, yaiku basa-basa kang dianggo sawarna-warnaning bangsa pribumi ing kapuloan sakidulwetaning bawana Asia. Basa Jawa kasebar wiwit pucuk kulon pulo Jawa, Banten, nganti pucuk wétan Banyuwangi déning kurang luwih 80 yuta panutur ibu. Kajaba iku, basané uga kasebar ing Indonésia, saka Sumatra nganti Papua, uga ing Timor Wétan, Malaysia, Singapura, Taiwan, Hong Kong, Walanda, Suriname, Curaçao, lan ing Kalédonia Anyar. Basa Jawa dadi salah sawijining panyumbang kang gedhé dhéwé kanggo panuwuhaning basa Indonésia. Sanadyan dudu basa resmi ing pamrintahan, ...

Kulawarga basa

Kulawarga basa iku sakumpulan basa-basa kang ndarbèni perintis kang padha yaiku basa purba saka kulawarga mau. Kayadéné kulawarga biologis, bukti gegayutan antara basa-basa sakulawarga bisa diamati saka karakteristik basa-basa mau. Sawijining kulawarga basa kang bisa diidhentifikasi kanthi trep yaiku kesatuan filogenetis kang tegesé kabèh anggota kulawarga basa mau diturunaké saka siji perintis lan kabèh basa turunané dilebokaké sajeroning rumpun mau. Sapérangan gedhé basa-basa ing bumi iku anggota saka siji kulawarga basa, nanging ana uga basa-basa (kaya basa isolat kang gayutané karo bas ...

                                     

Dhialèktologi

Carabasawidya ya iku salah sijne kawruh kang ngrembug babagan carabasa, utawa cawang saka basawidya kang ngrembug babagan bédané carabasa papan kanthi nglakokaké perbedaan mau kanthi wutuh.

                                     

Basa Myanmar

Basa Myanmar ya iku basa resmi kang ana ing tlatah Myanmar.Sacara resmi duwé jeneng basa Myanmar, uga akeg golongan kang njebatake basa Burma. Basa mau uga dadi salah satunggaling basa ibu déning ètnis Bamar, Rakhine lan sub-ètnis Bamar lainé. Basa Myuanmar uga kagolong sajeroning rumpun Sino-Tibet.

                                     

Tingkat tutur

Tingkat tutur inggih punika variasi-variasi basa ingkangyang perbedaan antara satu dan lainnya ditentukan olèh perbedaan sikap santun yang pada pembicara terhadap lawan bicara Terdapat tujuh tingkat tutur basa Jawa, sebagai berikut: 1. Basa ngoko 2. Basa madya 3. Basa krama 4. Basa karma inggil 5. Bsa kedhaton 6. Basa karma désa 7. Basa kasar